Erakat ayrıca Amerikalıların İsraillilerin fikir değiştirmeye ikna etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini de vurguladı.
Bölgede temaslarda bulunan Joe Biden da, İsrail'in İsrail'in, Doğu Kudüs'te aşırı dinci Yahudiler için 1600 yeni konut inşa etme kararını kınadı. ABD Başkan Yardımcısı, 'Bu ihtiyaç duyduğumuz güveni baltalayacak türden bir adım' dedi.
İsrail, yeni konut kararının Biden'ın ziyaretiyle ilgisi olmadığını söylüyor. Uluslararası toplum ise, Doğu Kudüs'ü işgal edilmiş topraklar olarak görüyor. Uluslararası hukuka göre, burada konut inşa etmek yasal değil. Fakat, İsrail 1967'de ilhak ettiği Doğu Kudüs'ü kendi toprakları sayıyor. Joe Biden, 'İsrail Hükümeti'nin Doğu Kudüs'te yeni konutlar inşa etme planlarını ilerletmesi kararını kınıyorum. Açıklamanın içeriği ve zamanlaması bugün (salı günü) İsrail'de yaptığım yapıcı temaslara tezat oluşturuyor' diye konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı, İsrailliler ve Filistinliler, müzakereleri zorlaştıracak değil, kolaylaştıracak bir atmosfer yaratmaları gerektiğini söyledi. 'Açıklamanın içeriği ve zamanlaması, özellikle de dolaylı görüşmelerin başlaması öncesinde, ihtiyaç duyduğumuz güveni baltalayacak türden bir adım''
Filistinliler, 2008 sonunda İsrail'in Gazze saldırısıyla kesilen görüşmelere dönmek için işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimi inşaatlarının durdurulmasını şart koşuyordu. Yerleşim inşaatlarını 10 ay süreyle durduğunu açıklayan İsrail, bu kararın, Filistinlilerin başkentleri yapmak istedikleri Doğu Kudüs'ü kapsamayacağını ilan etmişti. Filistin Yönetimi, Joe Biden'ın isteği üzerine İsrail'le dolaylı görüşmelere başlamayı kabul etti. Filistin Yönetimi Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, İsrail'in kararını 'görüşmelerin önünde engel oluşturacak tehlikeli bir adım' olarak niteledi ve müzakerelerin daha başlamadan başarısızlığa mahkum edildiğini söyledi.
Biden, İsrail'in bu kararından önce, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail-Filistin barışı için gerçek bir fırsat bulunduğunu belirtmişti.
BBCTurkish
|